Evcil Hayvanlara Çip Takılması Zorunlu mu?

Tüm Yazılar

Evcil Hayvan Çipi Nedir?

Değerli SigortaPati.com Ziyaretçilerimiz, Bu yazımız, Kedi ve Köpeklerimiz için artık bir zorunluluk olan Çip taktırmak hakkında olacak.

2022 yılında yürürlüğe giren kanun ile artık evlerimizde bizlerle yaşayan sevimli dostlarımıza çip taktırma zorunluluğu getirildi. 'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimlik Sahibi Olması ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik', Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Resmi Gazetede yayımlandı. Bu uygulamanın başlıca amacı evcil hayvanlarımızın aşı takibinin yapılması ve kaybolma durumlarında kolayca bulunup sahiplerine teslim edilebilmeleri. Ayrıca bu uygulamayla evcil hayvanların sokağa terk edilmelerinin de önüne geçilmeye çalışılmakta, hayvanları sokağa bırakan kişilere ise para cezası uygulanmaktadır.

Evcil Hayvanlara Çip Takılması Zorunlu mu?

Evcil Hayvanlara Çip Takılması Zorunlu mu?

Gelelim en çok merak edilen sorulara,

Nerelerde Çip Taktırabilirsiniz?

Evcil hayvanlarınızı il/ilçe müdürlüklerinde veya özel veteriner kliniklerine giderek çip taktırabilirsiniz.

Mikroçip Uygulamasının Amacı Nedir?

Kedi, köpek ve gelinciklere takılan mikroçipler ile evcil hayvana ve hayvanın sahibine ait tüm bilgiler Tarım ve Hayvancılık bakanlığı sistemine kaydedilir ve böylece veteriner klinikleri ihtiyaç duyduklarında bu bilgilere erişebilirler. Bu bilgilerin kayıt altına alındığı sistemin adı ise PETVET sistemidir.

Mikroçip takılan evcil hayvanın kaybolması, kaçırılması ya da sokağa bırakılması gibi durumlarda evcil hayvan bu çip sayesinde kolayca bulunabilir. Hayvan kaybolmuş ise 72 saat içinde sahibine teslim edilebilir. Eğer kaçırılma ya da sokağa bırakılma durumu varsa, hayvanı kaçıran kişiye ya da sokağa bırakan sahibine cezai yaptırım uygulanabilir.

Evcil Hayvanınız için Mikroçip Uygulaması Zorunlu mudur?

Evet, zorunludur. Kedi ve köpeklere mikroçip uygulaması, 30344 numaralı Resmi Gazete kararıyla zorunlu hale getirilmiştir ve çip taktırmayan kişilere cezai yaptırım uygulanır.

Evcil Hayvan Mikroçipi ile PETVET Sistemine Hangi Bilgiler Kaydedilir?

Evcil hayvanlara takılan mikroçiplerde 15 haneden oluşan bir tanımlama belgesi yer alır. Bu tanımlama numarası ile eşleştirilmiş bilgiler sayesinde gerektiğinde evcil hayvan hakkındaki bütün bilgilere ulaşılabilir. PETVET sistemine kaydedilen bilgiler ise şu şekildedir;

●    Evcil hayvanın ismi

●    Evcil hayvanın aşı ve tedavi, ilaç bilgileri

●    Pasaport numarası

●    Evcil hayvanın cinsiyeti, ırkı, türü,

●    Doğum tarihi

●    Evcil hayvan sahibinin, adı, doğum tarihi, telefon numarası, yaşadığı il, ilçe, köy/mahalle bilgiler

Evcil Hayvan Mikroçipi Ne Kadar Süre İçin Taktırılır?

Evcil hayvanlarımıza taktırılan mikroçipler hayvanların ortalama ömür süreleri boyunca kullanılabilecek şekilde taktırılır. Yani çipleri yenilemek ve değiştirmek gerekmez.

Mikroçip Hayvanlara Zararlı mıdır?

Evcil hayvan mikroçipleri basit bir enjektör yardımı ile herhangi bir ameliyat işlemi olmadan kolayca takılır ve hayvanlar için herhangi bir zararı yoktur. Ayrıca herhangi alerjik veya zararlı bir madde içermez.

Mikroçip fiyatları ne kadardır?

Bazı belediyelerde çip taktırma işlemini ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Veteriner kliniklerinde yaptırmak isterseniz fiyatlar kliniğe göre değişmektedir. Ortalama olarak ise fiyatların 150-250 TL arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Mikroçip Taktırmazsam Cezası Var mı?

Evet, evcil hayvanına mikroçip taktırmayan kişiler her bir hayvan için 3 bin 469 TL para cezası uygulanır.

Değerli okuyucularımız, bu haftaki yazımızda evcil hayvanlarımızın sağlığı ve yaşam şartlarını iyileştirmek adına düzenlenen evcil hayvanlara zorunlu mikroçip konusunu ele aldık ve en çok merak edilen soruları cevaplandırdık. Umarız yazımız sizler için ve Patili Dostlarımız için faydalı olmuştur. Dostlarımızın sağlığını güvenceye almak için neler yapabileceğiniz konusunda güncel bilgiler için bloğumuzu okumaya devam edebilir, destek hattımızdan her zaman bize ulaşabilirsiniz,

Sigortapati.com, Sadece minik dostlarımıza özel, kedi ve köpek sigortalarını online olarak sizlere sunmak üzere kurulmuştur. Sigortapati.com web sitesini ziyaret ederek maksimum 2-3 dakika içinde tüm sigorta şirketlerinin güncel pati sigorta fiyatlarını karşılaştırmalı olarak görüp online olarak anında güvenle satın alabilirsiniz.

Aklınızda takılan tüm sorularınız için SigortaPati Uzman Danışmanlarımıza sormaktan çekinmeyiniz. Kaliteli ve doğru hizmet için bize ulaşmanız yeterlidir.

Saygılarımızla

SigortaPati Ekibi

Evcil Hayvan Nereden Alınır?
Bu hafta ecvil hayvan beslemek isteyen sevgili dostlarımızın evcil hayvana nereden sahip olacakların...
Devamı
Yavru Köpeklerin Temel İhtiyaçları
Değerli okuyucularımız, bu haftaki konumuz patili dostlarımızdan yavru köpekler. Bir köpek sahiplenm...
Devamı
Evde Beslenebilecek Kedi Cinsleri
Sevgili Okurlarımız,Bu hafta kedi sahiplenmek isteyen kişiler cins bir yazı hazırladık. Evde besleye...
Devamı
Evde Köpek Beslerken Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Sevgili Okurlarımız,Bu hafta köpek sahipleri için bir yazı hazırladık. Evde köpek besleyenler için d...
Devamı