Kedilerde Görülen En Yaygın Hastalıklar

Tüm Yazılar

Değerli Sigorta Pati okuyucularımız,

Bu haftaki yazımızda en sevdiğimiz patili dostlarımızdan olan kedilerde görülen hastalıklarından ve bu hastalıkların belirtilerinden bahsedeceğiz. Bu hastalıkların çeşitli sebepleri olmakla beraber her zaman tedbirli olmak, gerekli rutin kontrolleri yaptırmak ve aşı takibi yapmak bu hastalıkların önüne geçmemizde bize fayda sağlayacaktır.

Peki Kedilerde Görülen En Yaygın Hastalıklar Nelerdir? bunlardan bahsedelim.

Eğer siz de bir kedi insanıysanız bu patili dostlarımızın kendi temizliklerine ne kadar önem verdiklerini bilirsiniz. Gün boyu yalama yöntemiyle tükürüklerini kullanarak temizlenirler. Bu tükürüğü vücutlarına dağıtarak yüzlerini, patilerini ve kulaklarının arkalarını temizlerler. Kedi sahibi olmayan kişiler bilmiyor olabilirler ancak tam da bu sebeple kedilerin gerçekten temiz hayvanlar olduklarını söyleyebiliriz. 😌

Ancak tıpkı bizim gibi patili dostlarımızın da çeşitli sebepler ve etkenlerle yakalandıkları bir dizi hastalıklar vardır. Bazıları daha hafif geçirilen, doğru tedaviler ile kolayca atlatılabilecek hastalıklar iken bazıları dostlarımız için hayati tehlike oluşturabilir. Bu sebeple bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olmak için bu haftaki yazımızda kedilerimizde görülebilecek hastalıklardan, bu hastalıkların belirtilerinden ve tedavilerinden bahsedeceğiz.

Kedilerde Görülen En Yaygın Hastalıklar

Deri Hastalıkları

Kedilerde en sık görülen hastalıklar genelde deri hastalıklarıdır. Genetik sebepleri olabileceği gibi çevresel faktörler de bu hastalıklara sebep olabilir. Aşı tüy dökmelerine sebep olan saç mantarı enfeksiyonu gibi çeşitli cilt hastalıkları neredeyse bütün evcil kedilerde görülebilir. Ancak endişe etmenize hiç gerek yoktur çünkü bu gibi hastalıklar temizlik ve ilaç tedavileri ile kolayca atlatılabilir.

Kuduz

Kuduz hastalığı genelde köpeklerle ilişkilendirilse de aslında kedilerimizde görülebilen ve onların beyin ve omuriliklerini etkileyen bir hastalıktır. Ancak kedilerinize yaptıracağınız düzenli kuduz aşıları ile bu hastalığın korkulacak hiçbir tarafı yoktur.

Diyabet

Kedilerde diyabet hastalığını ilk kez duyarsanız şaşırmayın! Onlar da bizler gibi diyabet hastalığına yakalanabiliyorlar. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de diyabet insülin hormonunun az salgılanmasından kaynaklanmaktadır.

Yine bizde olduğu gibi kedilerde de diyabet Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere ikiye ayrılır. Tip 1 diyabette insülin tedavisi uygulanırken Tip 2 diyabet hastalığı tamamen iyileşebilir. Diyabet belirtileri olarak da şunları sıralayabiliriz;

●     Aşırı kilo kaybı

●     Çok az ya da çok fazla mama yemek

●     Aşırı su tüketimi

●     Tuvalet dışına idrar yapma

Bu belirtiler çok genel görünmekle beraber eğer kediniz bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa en kısa sürede bir veteriner hekime başvurmanız en doğru adım olacaktır.

 Kalp Kurdu

 Kalp kurdu hastalığı aslında köpeklerde daha yaygın olmakla birlikte kedilerde de görülebilmektedir. Sivrisinekler tarafından bulaştırılır ve çeşitli hastalıklara sebep olabilir. İsmi kalp kurdu olmasına rağmen akciğerde rahatsızlığa sebep olan bir hastalıktır. Neyse ki bu hastalığın belirtilerini kolayca fark edilebilirsiniz.

 Bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz;

●     Nefes darlığı

●     Sürekli öksürük

●     İştah kaybı ve kilo kaybı

●     Uyuşukluk

Kalp kurdu dikkate alınması gereken, bazı durumlarda ani kalp durmalarında sebep olabilecek bir hastalıktır. Bu nedenle bu belirtileri gösteren kediniz için acilen bir veteriner hekime danışmanız gerektiğini unutmayın.

 İdrar Yolları Enfeksiyonu

İdrar yolları enfeksiyonu kedilerde sıklıkla görülen hastalıklardan bir tanesidir ve ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir ve hem dişi hem erkek kedileri etkiler.

Belitiler ise şu şekildedir;

●    Aşırı su tüketimi

●     İştah kaybı

●     Kanlı idrar

●     Tuvalet dışına çiş yapma

●     Kusma

●     Halsizlik

 Gençlik Hastalığı

Kedilerde görülen bu hastalık en ciddi ölümcül hastalıklardan bir tanesidir. Diğer adıyla feline panlökopeni olarak da bilinir. Her yaştan kedide görülebilir. Ölümcül olmasının sebeplerinden bir tanesi de tedavi edilmesinin çok zor olmasıdır. Genelde aşılanmamış yavru kedilerde kötü hastalıklarda sebep olduğu için kedilerinizin düzenli aşılarının yaptırılması bu hastalığın önlenmesi adına çok önemlidir.

Bu tehlikeli hastalığın belirtileri ise şunlardır;

 ●     İştahsızlık

●     Sarı renkli kusma

●     Ani, yüksek ateş

●     Kanlı ishal

●     Deride aşırı kuruluk

 Dostlarımız için belki de en tehlikeli diyebileceğimiz bu hastalığın belirtilerinden birine şahit olursanız mutlaka en yakın veteriner hekime başvurun.

Böbrek Hastalıkları

Böbrek hastalıkları özellikle yaşlı kedilerde böbrek yetmezliği şeklinde kendini gösterir ve ciddi hastalıkların sebebi olabilir. Bu hastalık akut böbrek yetmezliği ve kronik böbrek yetmezliği olarak ikiye ayrılır. Böbrek yetmezliğinin birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında kedinizin çok yaşlı olması, zehirli kimyasal maddelerin yutulması, yüksek tansiyon, böbrek taşları, kanser veya diş hastalıkları gösterilebilir.

Böbrek yetmezliği belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz;

●     İştahsızlık ve kusma

●     Kanlı, bulanık renkli idrar

●     İshal / Kabızlık

●     Sık idrar yapma veya hiç yapmama

●     İştahsızlık, kusma, kilo kaybı

Değerli Sigorta Pati okuyucularımız, bu haftaki yazımızda en sevdiğimiz patili dostlarımızdan olan kedilerde görülen hastalıklarından ve bu hastalıkların belirtilerinden bahsettik.

 

Sigortapati.com , Can dostlarımızın sağlığını korumak, tıpkı kendimiz gibi onların da sağlığını güvence altına almak için var. Pati sigortaları hakkında daha detaylı bilgi almak için web sitemizdeki formu doldurabilir ve bütün sorularınız için her zaman bize ulaşabilirsiniz. Sigortalarımızla beraber patili dostlarımız ve onların sağlığı hakkında önemli bilgileri, bazen de eğlenceli içerikleri paylaştığımız Sigorta Pati blog yazılarımızı takip etmeyi unutmayın,

Bütün patili dostlarımıza ve size sağlıklı günler dileriz

Evcil Hayvan Nereden Alınır?
Bu hafta ecvil hayvan beslemek isteyen sevgili dostlarımızın evcil hayvana nereden sahip olacakların...
Devamı
Yavru Köpeklerin Temel İhtiyaçları
Değerli okuyucularımız, bu haftaki konumuz patili dostlarımızdan yavru köpekler. Bir köpek sahiplenm...
Devamı
Evde Beslenebilecek Kedi Cinsleri
Sevgili Okurlarımız,Bu hafta kedi sahiplenmek isteyen kişiler cins bir yazı hazırladık. Evde besleye...
Devamı
Evde Köpek Beslerken Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Sevgili Okurlarımız,Bu hafta köpek sahipleri için bir yazı hazırladık. Evde köpek besleyenler için d...
Devamı